Tietzes Syndrom

Inte nog med att man har fibromyalgi, depression och ångest så har man även Tietzes Syndrom, eller med lättare ord inflammation i revben och brosk.

Har ju i många många år haft besvär med revbenen och bröstkorgen, får fruktansvärt ont fram vid revbensbågen som går utmed revben och runt bak på ryggen. Har väldigt ömma punkter vid revbensbågen, känns ibland som att det sitter mitt i mellangärdet, i den där gropen ni vet. När jag har som ondast, som jag har nu, är det jobbigt att andas. Det känns som det sitter ett hårt hårt band runt om som gör att man knappt kan andas. Jag vill liksom bara försöka dra isär bröstbenen åt varsitt håll så jag försöker göra det så gott jag kan genom lyfta fram hela bröstkorgen eller sätta armarna bak på ryggen.

Den här smärtan kommer ju och går. Ibland har jag ständigt ont där i en vecka, så blir det bättre för att komma tillbaka. Läkaren beskrev det som att inflammationen läkte för att sedan blomma upp igen. Sedan kan mina tunga byst vara orsaken också, åh vad jag längtar efter att få göra en bröstoperation!!!! Tror ärligt talat värken och allt kommer bli betydligt bättre och lättare efteråt!

Vad är Tietzes Syndrom?

Tietzes syndrom är en sjukdom som orsakas av inflammation eller svullnad i revbensbrosken, den del av revbenen som ligger närmast bröstbenet. Revbenen utgår som bekant från ryggen, största delen av dessa är ben, men den sista delen, några centimeter lång, utgörs av brosk. Dessa broskdelar kan bli inflammerade och eller svullna, och orsakar då påtaglig smärta. Smärtan kan vara svår, och påminna om smärta utgående från hjärtat eller matstrupen, och smärtan kan därmed föranleda långt gående undersökningar och onödig medicinering.

Tietzes Syndrom tillhör de mjukdelsreumatiska sjukdomarna, precis som Fibromyalgi.Vad beror Tietzes Syndrom på?

Sjukdomens orsak är inte helt känd. Ett ensidigt arbete som belastar bröstkorgen - t.ex vävande - kan vara en orsak. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor, och man kan förmoda att kvinnans bröst i viss mån anstränger bröstkorgen. Tävlingsidrottare, t.ex. roddare, kan drabbas av denna sjukdom. Det har nog också misstänkts, att virusinfektioner kan utlösa Tietzes syndrom.

Symtom

Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, framför allt på vänster sida. Ibland utstrålning i vänster arm. Till en början brännande smärta, som successivt klingar av och övergår till en molande karaktär. ”Tryck över bröstet”.

Symtomen förvärras av stress och oro, arbete som innebär lyft med armar, statiskt arbete med armarna (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Typsymtomet är bröstsmärta, som kan förvärras vid ansträngning. Smärtan känns mest just intill bröstbenet, och den kännas ibland bara på ena sidan av bröstbenet, ibland på båda sidorna. Och då man trycker med fingrarna på det sjuka stället gör det ont!

Behandling

Antiinflammatoriska läkemedel används för att minska smärtan. Om smärtan inte viker kan injektion med en blandning av kortison och lokalbedövningsmedel prövas.
Helena

http://forshaga.blogg.se/

Usch och fy! Tråkigt att en och samma person måste drabbar av flera jobbiga saker. Tänk om det kunde fördelas lite mer jämt på övriga befolkningen.


Linda

http://bidrottning.bloggplatsen.se

Fy, det där lät mindre roligt:(

Som om det inte räcker med det andra liksom ..stackare !

Men att det är dina bröst som orsakat det tror jag starkt på !! En förminskning gör nog susen ! På tal om bröst så tycker Johan mina har blivit gigantiska sen jag blev gravid..haha..å då kan jag informera om att det var stora redan innan o än är det inte mjölk i dom :O

Inte roligt med stor byst...

Tänk att kunna ha en liten nätt söt bh med tunna axelband !

kRAMAR


✫ Jenny Ölmebo ✫ Fru & 4 barnsmorsa ♥

http://jennyolmebo.blogg.se/

Men nää :(

Stackare :(

Om jag kunde så skulle jag trolla bort allt så du skulle må hur bra som helst!stooor bamse kram


Malin

Usch så jobbigt!

Jag har hört talas om detta innan och vet endel som verkligen lider av det.

Precis som du inte har nog då?Ha en fortsatt fin dag på dej då iaf.

Kramar!


✫ Jenny Ölmebo ✫ Fru & 4 barnsmorsa ♥

http://jennyolmebo.blogg.se/

Hej vännen., hur går det med dig kramatänker på dig


✫ Jenny Ölmebo ✫ Fru & 4 barnsmorsa ♥

http://jennyolmebo.blogg.se/

Godmorgon, ville bara kika in och önskar er en god morgon.

kram


Mia Ekenberg

http://blogg.aftonbladet.se/jackforever

Hej.

Hoppas du har en bra dag :-D

Själv har jag fått diagnosen FibroMyalgi med central sentisiering.När jag läste i din blogg, upptäcker jag något som även jag haft i många många år. Och beskrivningen stämmer så bra. Detta band runt bröstkorgen som gör att jag inte kan ta vanliga andetag.

När detta sker vet jag inte vad jag ska göra. Och egentligen spelar det ingen roll. Men det blir nästan lite panik artat över det hela.Jag förstår i och med att jag fått fibro många saker, hur och varför jag mår som jag gör. Men just detta skärp med knivar har jag tagit som att jag suttit knasigt. Sitter och sover dom flesta nätter, då jag får så jävla ont, speciellt i knän och armbågar när jag ligger raklång.ha en bra dag, och jag återkommer till din sida.KraMia


Britt Reuterberg

Jag sitter och gråter idag för jag har så fruktansvärt ont och känner mig väldigt deprimerrad. Försöker att städa men det går inte så min man får göra det och det känns inte alls bra jag vill så gärna min orkar inte för värken En som lider med dig


Helen

Hej..hittade denna sidan när jag sökte efter Tietzes syndrom. Är också helt full av värk, har hela tiden ont i bröstet och ut i vänster arm. Har åkt ut o in på sjukhus, o kollat EKG, men allt har varit bra. Igår slog det till med förnyad kraft, och började värka som attan mellan brösten och ut i vänster sida. Sitter nu här och försöker uppmana kraft att komma iväg till jobbet. Efter två Whiplashskador har jag enligt F-kassan 25 % kvar av min arbetsförmåga. Men just nu har jag ingen ork alls. Skönt att få skriva av sig lite... Ha en så bra dag ni bara kan, alla "olyckssystrar". Kram till alla


Grethe Skogheim

http://facebook

Jeg har precis desamme. Tunge brøst er ikke årsak, mine er små men jævlig ont. kan komme når som helst. hat dessuom cøliaki Ha det så bra du kan Grethe


Camilla

Hej, sökte på sjukdomen Tietzses och fann din sida... Fick min diagnos idag efter sju månaders allvarliga problem. Har aldrig hört talas om detta, och blev nedslagen när jag sökte på nätet och såg att många som har såna smärtor aldrig blir av med dem : (

Har också bipolär sjukdom och ångest- SKALL DET ALDRIG TA SLUT????

Hoppad du mår bättre iaf.....

Ska lägga mig ner o storgråta en stund..


jessica

http://jessicaff.blogg.se/

Sv: sökte för jag har liknande smärtor det enda är att jag känner ingenting i axel eller armen utan det är bara vid revbenet och precis under bröstet . Men jag vet faktiskt inte om det kan vara tietzes :/


Ingela

Tack för din sida med fin information! Jag har haft besvär med brösttryck/kramp sedan jag var 16, och nu är jag 53. Det kommer o går, ibland går det väldigt fort över, men nyligen har jag haft en period på flera veckor med strålning ut i vänsterarmen och mer ihållande "smärta". Jag tycker egentligen inte det är som smärta, det är mer ett tryck eller en kramp, men skulle jag ta djupa andetag när det kommer, så blir det garanterat smärta. Man lär sig väl hantera det på nåt sätt. Att bröstens storlek skulle påverka vet jag inte, jag har själv små bröst och tycker det är jobbigt nog. Att operera dem tror jag inte skulle lösa något för dig. Läkare har aldrig hittat nåt fel på mitt hjärta, men en trodde att det kunde vara inflammation i hjärtsäcken. Antingen är det det, eller detta som kallas Tietzes syndrom, vilket är ett nytt begrepp för mig, men jag känner igen mig.


Hanna

Hej!
Här är en till som lider! Jag undrade bara över en grej!
Är de kanske så att vi alla lider av ångest, och mår psykiskt dåligt?
Läste lite på nätet att de flesta tagit upp sin ångest och sedan har dem haft dessa konstiga smärtor på vänstra sidan av bröstet/revbenet!.
Har själv haft panikattacker och efter första attacken så fick jag en smärta i hjärtat som vägrar försvinna! Och nu ökar smärtan i hjärtat när smärtan i revbenet ökar!
Vet inte men tror ni att denna sjukdom kanske försvinner av sig själv om man mår bättre psykiskt!
Har någon vart med om det? DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?